dimarts, 10 de maig del 2011

Àngel Guimerà

Va néixer a Santa Cruz de Teneriife el 1845. El 1853, ell i la seva família, es van traslladar al Vendrell i a poc a poc es va anar adaptant als nous costums i la llengua de Catalunya, tot i que ell encara enyorava les Canàries. Amb 25 anys, ja s'havia instal·lat a Barcelona amb la seva família i se sentia completament català. Es va incorporar al moviment de la Renaixença i va morir el 1924.

És el dramaturg més important de la literatura catalana del segle XIX i el de més projecció internacional.

La majoria de les seves obres són drames romàntics, és a dir, pretenen provocar una forta impressió al públic per despertar-li grans emocions i sentiments.
La seva obra participa dels dos models del teatre romàntic: tragèdia romàntica i drama romàntic.

De les seves obres més importants podem destacar Mar i cel, una tragèdia romàntica escrita en vers, que tracta sobre un amor impossible entre un noi i una noia que pertanyen a dos bàndols enemics i són de religions diferents. Desemboca a un final tràgic.

I també destaquem Terra baixa, un drama romàntic de caire realista escrit en prosa, on Àngel Guimerà mostra la seva manera d'entendre el món. Creu que l'ésser humà és bo per naturalesa però que la societat civilitzada és corrupta i cruel. Manelic manté la bondat originària mentre està a la muntanya, però és víctima de la corrupció, l'engany i la tirania quan baixa a la ciutat.

VÍDEO DE MAR I CEL:

dimarts, 3 de maig del 2011

La Renaixença

Dels segles XVI al XVIII, els moviments literaris europeus eren el Barroc, el Renaixement i el Neoclassicisme, i en aquesta època hi va haver una escassa creació literària per part catalana.
Al segle XIX, en canvi, es va iniciar la recuperació del català com a llengua de cultura i de conreu literari.
Els orígens estan en la transformació social i econòmica provocada per la industrialització de Catalunya i l'influència del Romanticisme.

El Romanticisme va representar un canvi profund en la manera de comprendre el món, d'entendre l'art. Es basa en l'exaltació de la sensibilitat individual.

Els Jocs Florals es van inaugurar l'any 1859 i són un concurs de poesia catalana. El lema era "Pàtria, Fe, Amor". Hi havia 3 premis: l'englatina d'or (millor poema patriòtic), viola d'or i argent (millor poema religiós) i la flor natural (millor poema d'amor). El poeta que guanyava els 3 premis era proclamat Mestre en Gai Saber.

Els escriptors més importants de la Renaixença són Jacint Verdaguer (poeta), Àngel Guimerà (dramaturg) i Narcís Oller (novel·lista).