dimarts, 26 d’octubre del 2010

Ramon Llull

5.1 Biografia :
Va néixer a Ciutat de Mallorca (1232/1233-1315/1316) just després que Jaume I conquerís l'illa. Ell prové d'una família de la noblesa catalana i se sap pocacosa de la seva joventut, tret que es va casar amb Blanca Picany i va tenir dos fills: Domènec i Magdalena. Va escriure en català, àrab, occità i balear.
Va ser el primer que va escriure prosa en català. Cap al 1263 va fer un canvi radical en la seva vida a causa de cinc visions de Jesucristque li va insinuar que havia de promoure el cristianisme. Va aprendre àrab per tal de difondre el cristianisme a persones que parlen en aquesta llengua.


5.2 Obra:
·Llibre del gentil i dels tres savis (1274-76)
·Llibre d'Amic e Amat (1283)
·Llibre de les bèsties (1288)
·Llibre de les meravelles (1288)
·Arbre de ciència (1296) 




5.3.1 Poseu un breu fragment d'una obra de Llull


“Lo Lleó tramès en aquell lloc, e féu venir lo vedell e el pollí, fill del Cavall, de què porien menjar abundosament. Molt fo irat lo Bou de la mort de son fill, e sí es fo lo Cavall; ensems vengueren-se’n a l’hom, per tal que li servissen, e que los venjàs del falliment que llur senyor havia fet contra ells. Cant lo Bou e el Cavall foren presentats o hom per servir-lo, l’hom cavalcà lo Cavall e féu arar lo Bou".


5.3.2 Comenteu què us suggereix el fragment que heu triat

Que el lleó enganya al vedell i al pollet dient-los que tenen menjar abundant però en veritat el lleó se'ls menja. I després el cavall i el bou s'enfaden amb ell i es volen vengar.

5.4 Bibliografia
http://ca.wikipedia.org/wiki/Ramon_Llull
wikipèdia

http://www.mallorcaweb.net/haoran/obres.html
web de mallorca

http://elmondelluc.blogspot.com/2009/07/letranger-i-el-llibre-de-les-besties.html
 el món d'en Llucman

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada